Kondilomi ili polne bradavice javljaju se u genitoanalnoj regiji. Zastupljeni su kod oba pola. Njihov izazivač je Humani papiloma virus, skraćeno HPV. I danas se veliki broj autora spori oko ukupnog broja tipova HPV virusa. Ipak, zvanična medicina se „složila“ da ta cifra iznosi nešto više od 100. Od tog broja, 70-ak tipova može „napasti“ genitoanalno područje. Ostali tipovi mogu izazvati obične i ravne bradavice. Jedna od glavnih karakteristika ovog virusa jeste lakoća zaraze. Ali i činjenica da je HPV virus glavni uzročnik raka grlića materice. HPV viruse možemo podeliti u tri grupe:

  1. Niskorizične,
  2. Srednje rizične i
  3. Visokorizične.

Zbog njihove recidivnosti, glavno pitanje koje inficirani postavljaju glasi: „Kako se rešiti kondiloma zauvek?“

Uklanjanje kondiloma prirodnim putem

Priroda problema sa kondilomima, posebno imajući u vidu regije koje bivaju zahvaćene, spada u red onih oboljenja koji izazivaju konstantno odlaganje odlaska lekaru. Neprijatnost i stid su ujedno glavni razlog zbog kog se pacijenti odlučuju za lečenje kondiloma kantarionovim uljem i ostalim metodama koje nemaju pozitivan ishod i rezultate kao stručna intervencija. Zbog svega navedenog kod zaraženih pacijenata uklanjanje kondiloma prirodnim putem postaje imperativ. Posledica rizičnog ponašanja mogu biti kondilomi, lečenje sirćetom, takođe. Na žalost, „Google lečenje“ sve više uzima maha. I neretko dovodi, ne samo do gubljenja vremena, već i stvaranja dodatnih komplikacija.

Kondilomi i „lečenje sirćetom“

Neophodno je obaviti pregled genitoanalne regije jer je to područje koje može biti zahvaćeno virusom. Pomenuta regija se premazuje sa tri do petopostotnim rastvorom acetilne kiseline jer se na taj način promene lakše uočavaju. Jednostavno rečeno, sirćetom se ne mogu izlečiti kondilomi, već acetilna kiselina omogućava njihovo lakše uočavanje. Ovo je posebno važno za unutrašnjost polnog organa, kod oba pola, kao i za intraanalnu regiju. Lečenje u početnom stadiumu kondiloma je jednostavnije. Isto važi i za početne promene na grliću materice izazvane HPV infekcijom. To su ujedno razlozi zbog kojih treba da se izbegava „uklanjanje kondiloma prirodnim putem“ ukoliko „prirodni put“ podrazumeva nadrilekove. Prirodno lečenje treba da bude obraćanje stručnjaku. Takođe, treba imati u vidu da je sluzokoža genitalne regije vrlo osetljiva. Kao „vid uspešne terapije,“ mnogi kod kojih su nastali kondilomi, lečenje sirćetom shvataju ozbiljno i u to polažu velike nade. Bolje ne prolaze ni oni koji koriste ostale nadri tinkture kao što je lečenje kondiloma kantarionovim uljem. Nestručno lečenje može dovesti do iritacija i novih komplikacija.

Metode i tehnike lečenja kondiloma

Stručnim pregledom u zavisnosti, od stadijuma, veličine, lokalizacije, vrste kondiloma, kao i opšteg stanja pacijenta, doktor će odrediti koja tehnika je najbolja. Zato je svako lečenje polnih bradavica individualno. Postoji nekoliko metoda i tehnika kojima se uspešno odstranjuju polne bradavice:

  1. Lokalnom, direktnom primenom lekova,
  2. Kiroterapija – zamrzavanje tečnim azotom,
  3. Hiruška ekstazija – posebno pogodna za velike polne bradavice,
  4. Radiotalasna vaporizacija i
  5. Laserski tretman.

Način prenošenja

HPV virus se može preneti seksualnim putem: seksualnim odnosom, analnim i oralnim seksom ili drugim kontaktom genitalne oblasti. Moguć je prenos i sa majke na dete, prilikom porođaja.

Kondilomi prirodno lečenje

Iako se HPV može sresti kod oba pola, u skoro svim životnim dobima (polno zrelih osoba), ipak se humani papiloma virus najčešće javlja u uzrastu između 15 i 35 godina (prisutan je u svim životnim dobima seksualno aktivnog stanovništva). Razlog je vrlo jednostavan, reč je o seksualno najaktivnijoj populaciji. Ljudi sve mlađi stupaju u seksualne odnose. Brz tempo života, kao i neupućenost u medicinu, dovodi do toga da kada se pojave kondilomi lečenje sirćetom predstavlja prvi korak za koji se mladi odlučuju jer je to neretko učestala, pogrešna informacija koju mogu naći na internetu. Druga dezinformacija je lečenje kondiloma kantarionovim uljem, za čiju pripremu je potrebno nešto više od 5 nedelja. Čak i da ova tinktura zaista leči, dug vremenski period može dovesti do bujanja anogenitalnih bradavica. Samim tim otežati proces lečenja.
Uočljiv je savremeni trend povratka prirodi. Nastao usled realno velikog udaljenja od svega što je naturalno. Ipak, vidljiva je i zloupotreba tog trenda. Te ne znači da sve što ima prefiks „prirodno“ to zaista i jeste. Zato se pre upotrebe bilo kog „babskog leka“ treba zapitati kuda to može da vas odvede. Konsultovanje struke i nauke svakako daje pouzdan odgovor na pitanje kako se rešiti kondiloma zauvek.