Lečenje i ublažavanje simptoma neuropatije i polineuropatije u specijalističkoj ordinaciji “Medical Time” obuhvata medikamente (Majersov koktel), medicinske tretmane i procedure. Terapija se prima pet dana vezano a nakon toga, četri nedelje tri puta nedeljno i kasnije se nastavlja po šemi održavanja, 1 do 2 puta mesečno.

NEUROPATIJA

Neuropatija je bolest perifernog nervnog sistema koja se prostire od korenova kičmene moždine do slobodnih nervnih završetaka perifernih nerava. Prvi, i najčešći simptomi oštećenja nerava kod neuropatije su: smanjen osećaj, praćen trnjenjem, maravinjanjem i žarenjem u nožnim prstima ili stopalima, slabost u mišićima, promene u organima za varenje (npr nadutost, mučnina, proliv), problemi sa pražnjenjem bešike, i potencijom, koji ako se na vreme ne otkriju i terapijski, makar zaleče, progrediraju u teško kliničko stanje. Bolesnik, zbog toga ima sve izraženije tegobe, postaje nespretan u hodu, jer stopala pri pokretima zapinju o podlogu, i sve manje u mogućnosti da obavlja precizne pokrete prstima.
U opštoj populaciji učestalost bolesti se kreće između 11 i 20%. Neuropatije se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, značajno češće posle 60 godine života.
Neuropatija može nastati akutno (poliradikuloneuritis, porfirijska polineuropatija, infektivni polineuritis, polineuropatija nakon primljene vakcine ili seruma, toksična polineuropatija), subakutno (alkoholna polineuropatija, uremična, toksična) i hronična(šećerna bolest, hereditarna).

POLINEUROPATIJA

Polineuropatije su bolesti koje nastaju usled oštećenja više perifernih nerava, a poznate su i kao periferne neuropatije. Kada je zahvaćen samo jedan nerv, onda je u pitanju mononeuropatija.
Postoji više od 100 oblika perifernih neuropatija, a većina su polineuropatije.
Svaki oblik je klasifikovan prema vrti oštećenja nerva, uzročnom oboljenju i simptomima koji se ispoljavaju. Na primer, dijabetična neuropatija se javlja kod obolelih od dijabetesa, dok idiopatska neuropatija nema poznati uzrok.

DIJABETIČNA POLINEUROPATIJA

Dijabetična polineuropatija je oboljenje perifernih živaca uzrokovano šećernom bolešću. Tačan uzrok nastanka dijabetične neuropatije nije još poznat, a mišljenja su različita. Komplikacije povišenog šećera u krvi, koje dovode do oštećenja nerava uključuju jedan od sledećih elemenata:

  • Poremećaj cirkulacije koji dovodi do oštećenja malih krvnih sudova;
  • Nagomilavanje masti u ćelijama koje čine nervni omotač što remeti normalnu aktivnost ovih ćelija;
  • Metaboličke poremećaje koji remete dotok belančevina, transmitera (prenosioca) i drugih hranljivih materija u distalnim (završnim) delovima nerva.

Šta sadrži Majersov koktel?

  • Magnezijum hlorid – sprečava upale i podržava zdrav imunološki sistem. Dobra je za lečenje astme, migrene i visokog krvnog pritiska
  • Kalcijum glukonat -Kalcijum je gradivni element kostiju i zuba, neophodan je za mišićne kontrakcije, prenošenje nervnih signala, za izlučivanje hormona i enzima.
  • B kompleks vitamina -dobar je za: nervni sistem, zdravu kožu, muskularni tonus, pomaže gastrointestinalnom traktu, daje energiju. Pomaže: kosi, očima, jetri i sluzokoži usta. Učestvuje u metabolizmu ugljeni hidrati – masti – proteini.
  • Vitamin C – deluje kao snažan antioksidant
  • Zink -mineral koji se u organizmu nalazi u količini od svega 2-3g, ali je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Neophodan je za rast i razvoj, za funkcionisanje imunog sistema, pomaže u bržem zarastanju rana…
  • Tioktinska kiselina ( Berlithion)

Za sve informacije o praksi davanja infuzije (Majersov koktel), kao i zakazivanje kućne posete ili davanja terapije, možete nas pozvati na 011/40 36 099 ili 062/39 98 88 ili nam pisati na [email protected].

Cenovnik davanja infuzije, koju možete dobiti u ordinaciji “Medical Time” ili kod Vas kod kuće možete pogledati ovde.