Masno tkivo može se pojaviti u svim uzrastima i dobima života i na svim mestima na telu. Masna tkiva možemo podeliti prema strukturi i ćelijama koje ih čine na lipome i aterome.

Lečenje i uklanjanje masnog tkiva

Lečenje i uklanjanje masnog tkiva u specijalističkoj ordinaciji “Medical Time” se vrši isključivo hirurškim putem, u lokalnoj anesteziji. Samo sa potpunim uklanjanjem kapsule masnog tkiva nastaje potpuno izlečenje, odnosno pojava lipoma ili ateroma na istom mestu je retka i dešava se kod oko 1-2% pacijenata. Kod osoba koje imaju sklonost ka razvoju lipoma, postoji šansa da se oni jave na bilo kom drugom mestu. Aterome treba uklanjati čim se primete i dok su još uvek male veličine. Svako odlaganje dovodi do povećanja problema. Nije dobro pokušavati da se istisne sadržaj poput bubuljice jer to može dovesti do započinjanja bolnog upalnog procesa i hitne lekarske intervencije.

Lipomi

Lipomi su benigni tumori masnog tkiva, koji mogu biti pojedinačni ili multipli. Tačnije, mogu biti lokalizovani svuda gde ima masnog tkiva a najčešće u potkožnom masnom tkivu vrata, trupa, natkolenice, nadlaktice i trbušnog zida. Retko se pojavljuju u grudnom košu, trbuhu ili mišićima. Lipom (tumor) se sastoji od masnih ćelija, grupisanih u režnjeve oblikovanih u kapsulu od vezivnog tkiva. Ako je tumor pretežno građen od vezivnog tkiva onda je to fibrom koji je na dodir tvrđi.
Lipomi su uvek benignog karaktera, mada se u literaturi spominje liposarkom koji se u praksi ne viđa. Dakle, maligno ne alterišu i imaju dobru prognozu.

Ateromi

Ateromi su dermalne ciste i sastoje se iz beličaste elastične kapsule u kojoj se vremenom sakuplja gust masni sadržaj. Takav sadržaj je proizvod lučenja lojnih žlezda i veoma često ima jako neprijatan miris.
Uklanjanje masnog tkiva hirurškim putem je najčešći način uklanjanja ateroma. Ova intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Hirurškim instrumentom se napravi tanka linija dužinom vrha ateroma. Posebnim instrumentima se oslobodi kapsula od okolnog tkiva tako da rez na koži ostane gotovo duplo manji od prvobitne veličine ateroma. Nakon toga se izvadi sadržaj i stave konci. Na mestu intervencije ostaje sterilna gaza. Previjanje je nakon 24 časa od intervencije a kvašenje mesta intervencije je moguće nakon 48 sati. Konci se uklanjaju nakon 5 do 12 dana u zavisnosti od mesta intervencije.

Šta je incizija ateroma?

Incizija ateroma sa postavljanjem drena i svakodnevnim previjanjem kao i čišćenjem gnojnog sadržaja je metoda uklanjanja koja se primenjuje isključivo kod pacijenata kod kojih je upalni proces trajao tako dugo da se gnojni sadržaj proširio široko izvan prvobitne veličine ateroma. Ova intervencija obavlja se takodje u lokalnoj anesteziji ali vrlo često pacijent može osetiti neprijatnost zbog slabijeg dejstva anestetika. Najčešće se tokom previjanja i kiretaže sadržaja odstrani i kapsula. Retko je nakon smirivanja upale potrebno ponoviti hiruršku intervenciju kako bi se kapsula u potpunosti izvadila.

Za sve dodatne informacije o hirurškim intervencijama uklanjanja masnog tkiva, možete nas pozvati telefonom na 011/40 36 099 ili 062/39 98 88 ili nam pisati na [email protected].